Kayısılı Tart

8 Ağustos 2010 Pazar


Tart hamuru alışılmış sert tart tabanlarından olmayan meyve soslu,kremalı hafif bir tart

Malzemeler:
Tart Tabanı İçin:
  • 100 gram margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1/2 paket kabartma tozu
Kreması İçin:
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çorba kaşığı un (silme)
  • 1 paket vanilya
Kayısı Sosu İçin:
  • 1 kase kayısı (yaş ya da kuru fark etmez)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı portakal ya da limon suyu
  • Çekilmiş fıstık (isteğe bağlı süsleme için)
Yapılışı:
Tart Hamurunun Yapılışı:

Hamur malzemeleri karıştırılır,yoğurulur (ancak tart hamuru uzun süre yoğurulmaz!!!).Tart kabı yağlanır,unlanır (ben kelepçeli kalıbı kullandım.).Tart hamuru kabın tabanına bastırılarak yerleştirilir,tartın kenarları için bir miktar hamur kabın kenarlarına yükseltilir.Hamur üzerinde kürdan ile delikler açılır.5 dakika kadar derin dondurucuda bekletilir.Çıkarılınca üzerine yağlı kağıt serilip hamurun kabarmaması için üzerine ağırlık olarak fasulye ya da nohut konulup önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.(çok fazla tutmamalısınız,hafifçe pembeleşmesi kesinlikle yeterli!!!)Pişince fırından alınıp,tart kalıbı içinde soğumaya bırakılır.

Kremanın Yapılışı:

Süt,şeker ve un topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kaynayıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.Ocaktan alır almaz içine vanilya ilave edilir (vanilyanın sonradan ilave edilmesinin nedeni vanilya aromasının kaybolmamasını sağlamaktır).Soğumaya bırakılır.

Kayısı Sosunun Yapılışı:

Toz şeker tavaya konulup, karamelize edilir (yakılır).Şeker tamamen eriyip sıvılaşınca,üzerine portakal ya da limon suyu ve kayısılar ilave edilir.(Bu aşamada sıcak şekere soğuk malzemeleri eklediğiniz için üzerinize sıçraması olağandır,yanmamak için dikkatli olmanızı tavsiye ederim!!!).Kısa bir süre birlikte pişirilir.

Soğuyan tart hamurunun üzerine krema,kremanın üzerine ılık kayısı sosu ilave edilir.İsteğe bağlı olarak tartın üzeri çekilmiş fıstık ile süslenebilir.

***(Bu tartta kayısı yerine kabuğu soyulmuş,dilimlenmiş şeftali de kullanabilirsiniz,çok lezzetli oluyor!!!)

0 yorum:

Yağmur'un Yemek Defteri Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino