Aşure

25 Kasım 2012 Pazar



Malzemeler:
  • 3 kase buğday
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı fasulye
  • 20 adet haşlanmış incir
  • 20 adet haşlanmış kuru kayısı
  • 1 çay bardağı haşlanmış kuş üzümü
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karanfil(Ya da kabuk tarçın ve soyulmuş elmaya batırılan bir tutam karanfil)
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 portakalın kabuğu (haşlanmış,isteğe bağlı olarak)
  • 3 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2 kilogram şeker
  • 3 kahve fincanı gül suyu
  • İsteğe bağlı olarak tarçın,kavrulmuş fındık,fıstık,ceviz,kuş üzümü,badem,susam ve nar taneleri(üzerine süsleme için)
Yapılışı:

  • 3 kase buğday,1 çay bardağı pirinç,1 çay bardağı nohut ve 1 çay bardağı fasulye geceden ılık su ile ıslatılır.Sabahleyin buğdayla pirinç bir arada (30 dakika),diğerleri ise ayrı ayrı haşlanır.
  • 20 adet haşlanmış doğranmış incir,20 adet haşlanmış doğranmış kuru kayısı ve 1 çay bardağı haşlanmış kuş üzümünün suları süzülür,kevgirde iyice yıkanır.Bu esnada incir çekirdeklerinden temizlenmiş olur.
  • Bir tutam karanfil suda kaynatılır.Karanfil suyu ve 5-6 adet karanfil,bir fiske tuz ilave edilerek ayrı bir kaba alınır.Karanfil suyuna alternatif olarak aşureye kabuk tarçın ilave edilir,karanfiller kabı soyulmuş elmaya batırılır,aşure pişince karanfil batırılan elma çıkartılır,böylece hem karanfil aroması elde edilir hem de karanfiller aşureye karışmamış olur.
  • 1 yemek kaşığı bal ilave edilir.
  • Varsa isteğe bağlı olarak haşlanmış portakal kabuğu küçük küçük doğranır,karışıma ilave edilir.
  • Bütün malzemeler karıştırılır,eşit olarak 2 ayrı tencereye alınır.
  • Her iki tencereye de ayrı ayrı 1,5 çorba kaşığı buğday nişastası sulandırılıp ilave edilir, pişirilir.Koyulaşınca her bir tenceredeki karışıma ayrı ayrı 1 kilogram şeker ilave edilir ve tencereler ocaktan alınır.
  • Her bir tencereye ayrı ayrı 1,5 kahve fincanı gül suyu ilave edilir.
  • Aşureler kaplara alınır.Üstleri isteğe bağlı olarak tarçın,kavrulmuş fındık,fıstık,ceviz,kuş üzümü,badem,susam ve nar taneleri ile süslenir.

0 yorum:

Yağmur'un Yemek Defteri Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino